Akademia wina Appassionaty – węgierski wieczór

22 kwietnia 2016 o godz. 18.00
129 zł / os.

Wieczór z degustacją węgierskich win regionu Ege

Co ma wspólnego Ludwik XIV z Beethovenem i Piotrem Wielkim? Ich wspólną pasją były węgierskie wina. Podobnie jak naszą. Jeśli Tobie także nazwy takie jak: Tokaj, Bikavér i Villány nie są obce, nie może Cię zabraknąć na organizowanym przez nas wieczorze z kulturą węgierską i winem w szczególności. Czy wiesz, że o Tokaju wspomina się w węgierskim hymnie? Wino to nie tylko towarzysz posiłków, ale także składnik kultury. Wieczór, do którego pretekstem jest degustacja win, a rozwinięciem - spotkanie wokół Węgier i ich kultury, poprowadzi znawca tematu, Marek Długajczyk. A wszystko to przy akompaniamencie węgierskiej muzyki.

Sednem wieczoru będzie oczywiście kuchnia - węgierskie przysmaki dedykowane konkretnym gatunkom trunków. Autorskie menu szefa kuchni restauracji Appassionata Jarosława Śliwki bedzie składało się z przystawki, zupy-kremu, dania głównego oraz deseru. Nie zabraknie również obowiązkowego towarzysza wina czyli deski serów.

Menu - kolacja z winem